Where to be(er) in Arnhem | Stad & Bier

In het verleden was Arnhem best een bierstad te noemen. Dit kwam vooral doordat Arnhem toen nog een best grote ‘stads’ brouwerij had. Dit was Stoombierbrouwerij de Kroon, gevestigd aan de Amsterdamseweg. Helaas viel in 1935 het doek voor deze brouwerij, na overname van Heineken. Op dit moment is er gelukkig weer genoeg te vinden in Arnhem op het gebied van bier. Van micro brouwerij tot biercafés.


Bier cafés

Café Den Koopman | Korenmarkt 12
[Op dit moment is Den Koopman voor onbepaalde tijd gesloten door omstandigheden]

Wil je op (speciaalbier) kroegentocht? Dat ben je in Arnhem aan het goede adres. Veel mensen kennen het uitgaansgebied van Arnhem wel, de Korenmarkt. Hier vind je de eerste stop van de kroegentocht, café Den Koopman. Het is een gezellig en knus modern bruin café met een ruim en wisselend assortiment. Den Koopman heeft 8 tapkranen en minimaal tachtig soorten bier op fles. Op de woensdagen kan je op een goedkopere manier kennis maken met speciaalbier. Alle bieren zijn dan onder de 3 euro. Ook worden er door Den Koopman bierfestivals georganiseerd in Arnhem.

Barley’s Biergarten | Pauwstraat 4

Iets verderop in de pauwstraat, een zijstraat van de Korenmarkt, is Barleys biergarten gevestigd. Een restaurant met ook een grote uitgebreide bierkaart. Aanrader is de kip, die heeft de hele dag gemarineerd en valt zo van het bot af. Het personeel van de biergarten kan je goed adviseren welk biertje lekker is of lekker bij het eten. Een fijne combi! Daarnaast is het restaurant mooi industrieel en modern ingericht met biertanks, schilderingen en krijttekeningen.

Café de Beugel | Duizelsteeg 20

5 minuten verder lopen en je vind in een klein zijstraatje de knusse bruine kroeg De Beugel. Hier kan je goedkoop maar lekker eten. Ook vind je hier genoeg verschillende bieren, er zijn namelijk 8 taps en 60 bieren op fles. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd. Dit loopt uiteen van bierproeverijen en thema-avonden tot aan een burger & beugel dag.

Stella By Starlight | Coehoornstraat 33

Vanaf Café de Beugel is het niet ver lopen naar Stella By Starlight. Dit is een echt huiskamer café restaurant. Het voelt echt alsof je thuis zit, met fijne luie stoelen en gezellige hoekjes. Ik moest even wennen aan de uitstraling van het café omdat het wel een beetje oubollige stoelen zijn enz. maar als je er aan gewend bent is het gewoon gezellig. Elke dag wisselt het menu, en toen ik er was was er heerlijke stoofpot. Echt een aanrader voor weinig geld. Daarnaast zijn er natuurlijk ook fijne biertjes hier te vinden.

Café ’t Moortgat | Ruiterstraat 35

In de Ruiterstraat bevind zich het Moortgat! Een knus biercafé met 14 verschillende bieren van het vat. Daarnaast hebben ze meer dan 100 Nederlandse en buitenlandse bieren op fles. Bestel ook echt eens de worstjes bij je uitgekozen bier, heerlijk zijn die! Iedere 3e maandag van de maand (m.u.v) juli en augustus zijn hier bierproefavonden vanuit PINT.

Caspar | Elly Lamakerplantsoen 2

Een ander fijn café, met een uitgebreide bierkaart bevind zich in het modekwartier te Arnhem, naast station Arnhem Velperpoort. Ik heb het dan over café Caspar. Een moderne huiskamer zoals ze het zelf noemen en daardoor meteen een ontmoetingsplek. Zij hebben 12 bieren op de tap waaronder eigen bieren gebrouwen door de eigenaar van Caspar in samenwerking met Oldskool. Daarnaast is er ook genoeg keuze op fles. Per November ’17 is Caspar ook een officiële leslocatie van het Stibon niveau 1.

’t Taphuys | Jansplein 56

Een nieuwkomer is ’t Taphuys. Dit café bevindt zich in het oude postkantoor en heeft een wel erg uniek concept. Je kan hier namelijk je eigen drank tappen. ’t Taphuys heeft namelijk 100 biertaps en 80 wijntaps. Is je dat nog niet genoeg? Dan zijn er ook nog eens 100 flesbieren. Wauw, een bierwalhalla kan je wel zeggen.. [Lees hier meer..]

Café de Stekker | Transformatorplein 12

Wat niet echt een biercafé is, maar waar wel regelmatig proeverijen worden georganiseerd is café de Stekker in de buurt van de Johan de Wittlaan. Biersommelier Maarten Exel (van bierwandeltochten) organiseert hier met regelmaat proeverijen op vrijdagavond. Hou hiervoor de facebookpagina in de gaten.


Arnhemse bier | Winkels

De meest specialiseerde bierwinkel in Arnhem is Slijterij van Pernis, gelegen in het spijkerkwartier. Eigenaar Rinse Cuperus heeft een super groot uitgebreid assortiment aan verschillende soorten bieren. Van Nederlandse, Belgische en Engelse tot aan Estlandse, Amerikaanse en Zweedse bieren. Je kan hem de oren van het hoofd vragen over bier en hij adviseert goed. Ik ben vaste klant en vind het heerlijk om hier rond te struinen. [Lees meer over deze winkel..]

Naast slijterij van pernis heeft ook wijnhandel (jaa) Barrique, dicht bij de korenmarkt en tegenover barleys biergarten, een groot assortiment bieren. Wel veel minder keus als bij slijterij van pernis, maar alsnog best wat om je hersens te laten kraken. Daarnaast kunnen ze je ook redelijk goed adviseren.


Arnhemse bier | Brouwerijen

 

Arnhem is natuurlijk bekend van zijn openlucht museum. In dit museum bevind zich ook een brouwerij. Zij maken de Goeye Goet bieren. Die bij o.a hun eigen winkel en wijnhandel barrique te krijgen zijn.

Daarnaast zijn er nog de twee mini brouwerijen, Brouwerij CC en Brouwerij de Lama. Bieren van brouwerij de lama zijn te proeven bij café den koopman en bieren van brouwerij CC bij café Caspar. Bieren op fles zijn bij bovengenoemde winkels te verkrijgen. [Lees meer..]


Arnhemse bier | Festivals

 

Sinds een aantal jaren heeft Arnhem ook zijn eigen bierfestivals. Deze worden op de Korenmarkt georganiseerd door verschillende café’s en kroegen onder de noemer speciaalbierfestival Arnhem. Op dit moment is er een lente speciaalbierfestival in Mei, een zomer speciaalbierfestival met proeverij en witbierronde in augustus & een herfstbockfestival in Oktober. Genoeg te proeven dus!

2 reacties

  1. Zou er in Arnhem behoefte zijn aan een soortgelijke biertempel als de Jopenkerk in Haarlem geworden is? Zou jij een ‘aanstaand’ ondernemer weten die hier interesse in heeft? Wij hebben hier namelijk een conceptschets voor liggen.

  2. Zeker weten! Ik heb je een mail gestuurd!

Geef een reactie