Where to be(er) in Arnhem | Stad & Bier

In het verleden was Arnhem best een bierstad te noemen. Dit kwam vooral doordat Arnhem toen nog een best grote ‘stads’ brouwerij had. Dit was Stoombierbrouwerij de Kroon, gevestigd aan de Amsterdamseweg. Helaas viel in 1935 het doek voor deze brouwerij, na overname van Heineken. Op dit moment is er gelukkig weer genoeg te vinden in Arnhem op het gebied van bier. Van micro brouwerij tot biercafés.


Bier cafés

Barley’s Biergarten | Pauwstraat 4

In de pauwstraat, een zijstraat van de Korenmarkt, is Barleys biergarten gevestigd. Een restaurant met ook een grote uitgebreide bierkaart. Aanrader is de kip, die heeft de hele dag gemarineerd en valt zo van het bot af. Het personeel van de biergarten kan je goed adviseren welk biertje lekker is of lekker bij het eten. Een fijne combi! Daarnaast is het restaurant mooi industrieel en modern ingericht met biertanks, schilderingen en krijttekeningen.

Café de Beugel | Duizelsteeg 20

5 minuten verder lopen en je vind in een klein zijstraatje de knusse bruine kroeg De Beugel. Hier kan je goedkoop maar lekker eten. Ook vind je hier genoeg verschillende bieren, er zijn namelijk 8 taps en 60 bieren op fles. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd. Dit loopt uiteen van bierproeverijen en thema-avonden tot aan een burger & beugel dag.

Stella By Starlight | Coehoornstraat 33

Vanaf Café de Beugel is het niet ver lopen naar Stella By Starlight. Dit is een echt huiskamer café restaurant. Het voelt echt alsof je thuis zit, met fijne luie stoelen en gezellige hoekjes. Ik moest even wennen aan de uitstraling van het café omdat het wel een beetje oubollige stoelen zijn enz. maar als je er aan gewend bent is het gewoon gezellig. Elke dag wisselt het menu, en toen ik er was was er heerlijke stoofpot. Echt een aanrader voor weinig geld. Daarnaast zijn er natuurlijk ook fijne biertjes hier te vinden.

Café ’t Moortgat | Ruiterstraat 35

In de Ruiterstraat bevind zich het Moortgat! Een knus biercafé met 14 verschillende bieren van het vat. Daarnaast hebben ze meer dan 100 Nederlandse en buitenlandse bieren op fles. Het aanbod wisselt vaak dus er is altijd wel iets nieuws te vinden. Bestel ook echt eens de worstjes bij je uitgekozen bier, heerlijk zijn die! Iedere 3e maandag van de maand (m.u.v) juli en augustus zijn hier bierproefavonden vanuit PINT.

Caspar | Elly Lamakerplantsoen 2

Een ander fijn café, met een uitgebreide bierkaart bevind zich in het modekwartier te Arnhem, naast station Arnhem Velperpoort. Ik heb het dan over café Caspar. Een moderne huiskamer zoals ze het zelf noemen en daardoor meteen een ontmoetingsplek. Zij hebben 12 bieren op de tap waaronder eigen bieren gebrouwen door de eigenaar van Caspar in samenwerking met Oldskool. Daarnaast is er ook genoeg keuze op fles. Per November ’17 is Caspar ook een officiële leslocatie van het Stibon niveau 1.

’t Taphuys | Jansplein 56

Een nieuwkomer is ’t Taphuys. Dit café bevindt zich in het oude postkantoor en heeft een wel erg uniek concept. Je kan hier namelijk je eigen drank tappen. ’t Taphuys heeft namelijk 100 biertaps en 80 wijntaps. Is je dat nog niet genoeg? Dan zijn er ook nog eens 100 flesbieren. Wauw, een bierwalhalla kan je wel zeggen.. [Lees hier meer..]

Café Meijers | Beekstraat 2

Café Meijers bestaat al 80 jaar in Arnhem. Daarmee behoort het tot de oudste cafés van Arnhem. Voorheen was het een kunstenaarscafé. Nu is het een mooie bruine kroeg met onder andere 8 speciaalbieren op de tap en 60 op fles. De rode kroegtijger houdt een oogje in het zeil.

Metropole Grand Café | Steenstraat 68

In de altijd drukke maar gezellige Steenstraat, dichtbij station Velperpoort vind je Metropole. Een 100 jaar oude horecagelegenheid in Jugendstil stijl. Op de kaart 32 verschillende bieren die wisselen per seizoen.


Arnhemse bier | Winkels

De meest specialiseerde bierwinkel in Arnhem is Slijterij van Pernis, gelegen in het spijkerkwartier. Eigenaar Rinse Cuperus heeft een super groot uitgebreid assortiment aan verschillende soorten bieren. Van Nederlandse, Belgische en Engelse tot aan Estlandse, Amerikaanse en Zweedse bieren. Je kan hem de oren van het hoofd vragen over bier en hij adviseert goed. Ik ben vaste klant en vind het heerlijk om hier rond te struinen. [Lees meer over deze winkel..]

Naast slijterij van pernis heeft ook wijnhandel (jaa) Barrique, dicht bij de korenmarkt en tegenover barleys biergarten, een groot assortiment bieren. Wel veel minder keus als bij slijterij van pernis, maar alsnog best wat om je hersens te laten kraken. Daarnaast kunnen ze je ook redelijk goed adviseren.


Arnhemse bier | Brouwerijen

Arnhem is natuurlijk bekend van het Openlucht museum. In dit museum bevind zich ook een brouwerij. Zij maken verschillende bieren. Die bij o.a hun eigen winkel en wijnhandel barrique te krijgen zijn.

Daarnaast zijn er nog de twee kleine brouwerijen, Brouwerij CC van de eigenaar van het hierboven genoemde Caspar en Het Roze Varken.


Arnhemse bier | Festivals

Foto: Bierista.nl

Mout Bierfestival

De organisatie achter Mout begon oorspronkelijk in Nijmegen met zijn festival. Op dit moment zijn er verschillende festivals van deze organisatie en niet alleen meer in Nijmegen. Ook in Enschede en Arnhem zijn er dit jaar festivals geweest. Zo was er de winterversie in onze mooie Eusebius kerk en afgelopen juni was er het moutfestival in het Sonsbeekpark. Ik hoop volgend jaar weer!

2 reacties

  1. Zou er in Arnhem behoefte zijn aan een soortgelijke biertempel als de Jopenkerk in Haarlem geworden is? Zou jij een ‘aanstaand’ ondernemer weten die hier interesse in heeft? Wij hebben hier namelijk een conceptschets voor liggen.

  2. Zeker weten! Ik heb je een mail gestuurd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.