Hertog Jan Bock ’17 VS ’16 | Het bewaren van bier

Als je dan toch zo’n grote biernerd bent zoals ik, dan ga je ook van alles proberen met bier. Zo begon ik vorig jaar januari met het wegleggen van ‘bewaarbieren’. Hier heb ik thuis in mijn trapkast redelijk ideale omstandigheden voor. Het probleem is wel dat ik iets te veel van bier houd, waardoor ik niet zo snel mijn bieren ‘opspaar’. Het is een beetje zoals een zak chips, je moet hem eigenlijk niet zien staan, dan blijf je er af.

Deze twee flesjes Hertog Jan bock had ik staand verstopt in een oude schoenendoos. Zo vergat ik ze een beetje waardoor ze dus een jaar hebben kunnen staan.
Eerder schreef ik al een stuk over het bewaren van bier. Hierin staan onder andere tips over de omstandigheden waaraan je kelder/trapkast moet voldoen en maar ook andere bewaartips. [Lees hier meer..]

Dit keer heb ik de Hertog Jan Bock maar één jaar bewaard, toch kan je zelfs na één jaar wegleggen al grote verschillen proeven.


Hertog Jan Bock 2017

Zicht & Geur

Het bier heeft een stevige licht bruine schuimkraag. Het schuim is meer dan twee vingers dik, het slinkt wel wat maar blijft aanwezig. In de geur komen vooral karamel en donker fruit naar boven.

Smaak

Het bier heeft redelijk wat koolzuur. De 2017 bock is in de smaak voornamelijk zoet van karakter. Het zoete doet mij denken aan butterscotch. Daarnaast proef ik een kruidigheid wat lijkt op laurier. Het bier is niet bitter en mooi soepel ondanks de hoeveelheid koolzuur.

Hertog Jan Bock 2016

Zicht & Geur

Wat ik niet had verwacht was de nog aanwezige schuimkraag. Ik dacht dat bier snel zijn schuim zou verliezen als je het weglegt. Deze bock van vorig jaar heeft echter nog gewoon een goeie schuimkraag van twee vingers dik. Ook deze schuimkraag blijft goed aanwezig. Deze bock ruikt veel fruitiger en zoeter als de 2017 versie.

Smaak

Zoals je hierboven al las is deze bock veel fruitiger en zoeter geworden als zijn ‘jonge’ versie. Het bier heeft wat koolzuur verloren maar het is het ook niet helemaal kwijt. Het suikerige wat mij aan karamel en butterscotch doet denken is in grotere mate aanwezig vergeleken met de 2017 versie. De body van het bier is ook veranderd, het is wat voller geworden.

Conclusie

Dat een bier al in zo’n korte tijd zo kan veranderen had ik niet gedacht. De 2016 versie rook veel lekkerder en was voller en zoeter van smaak. Echt een verbetering ten opzichte van de 2017versie.

Laat hier je reactie achter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.