Foeders | Biercafé

Begin 2017 kreeg de wijk de Pijp in Amsterdam er een biercafé bij! Toen toverde Yuri Hegge het voormalige Café Amstelvaart aan de Ceintuurbaan om tot biercafé Foeders. Ik had er al veel over gehoord maar een bezoek aan Foeders bleef tot nu toe nog elke keer uit. Tot ik weer in Amsterdam was gister, tijd om Foeders zelf eens te bekijken.


Van buiten heb je eigenlijk niet eens meteen door dat er zich hier een café bevindt. Het uithangbord van Brouwerij ’t IJ verraadt de boel. Yuri vind dat ook niet belangrijk. “De binnenkant van een café is belangrijk, niet de buitenkant.”

Foeders bestaat eigenlijk uit twee delen zo leek het. Het eerste deel waar je binnenkomt bevat een lage bar, met daarachter een grote klassieke kast en het tapbord. Het tweede deel loopt over in een andere voor mij net wat knussere stijl. De mooie groene panelen, de piano en de oude schouw geven dit deel een fijne sfeer. Op de wanden vind je muurtekeningen van Manneke Pis en het Atomium. Zij herinneren je eraan dat Yuri van origine een Belg is, een Belg in Amsterdam.

Belgische gastvrijheid

Zodra je binnenkomt wordt je vriendelijk begroet. Op het moment dat je je plekje hebt gevonden komt er meteen iemand naar je toe met een glaasje water. Dit glaasje water van het huis wordt aangeboden zodat je even kan acclimatiseren en rustig kan zoeken naar een passend bier. Zit je al langer bij Foeders? Dan wordt je tussendoor ook nog een glaasje water aangeboden, dit om onder andere je smaak weer te neutraliseren.

Het café is vernoemd naar de grote houten vaten waarin bieren van spontane en gemengde gisting worden gerijpt. Geuze, Lambic, Vlaams rode en bruine bieren dus. Deze bieren kun je af en toe op de tap vinden, maar ook in groot flesformaat heeft Yuri af en toe pareltjes beschikbaar.

Bestel je een Rodenbach bij Foeders, dan krijg je daar traditiegetrouw grijze garnalen bij geserveerd. En bij een Geuze of Lambic krijg je pottekeis, een Belgische kaasspecialiteit. Het weergeeft Yuri’s liefde voor de Belgische biercultuur.

De sfeer bij Foeders is ontzettend goed. Je vindt er vaste stamgasten, bierliefhebbers maar ook mensen die er gewoon voor een kopje koffie of een glaasje Jenever komen, alles kan. Er worden veel activiteiten georganiseerd bij Foeders, van pubquizzen en bottle shares tot aan beer & foodpairings en tap takeovers. Ook is het ontzettend leuk dat Yuri bij elke tafel even een praatje komt maken, als ’t uitkomt.

Het aanbod

Op de 33 taps vind je voornamelijk Belgische en Nederlandse bieren. Dit omdat Yuri gelooft in een lokaal karakter, waar we het verhaal van de brouwerij bijna tastbaar kunnen maken“. Op enkele andere taps zijn bieren uit de rest van Europa en de wereld te vinden. Maar deze bieren van buiten België en Nederland zullen altijd bieren zijn van brouwers die Yuri kent en waar hij een band mee heeft.

Alle taps in Foeders zijn wisseltaps, bij elk bezoek zal je daarom ook weer andere bieren ontdekken. De kaarten aan de muur geven weer welke bieren je op het moment van je bezoek kunt bestellen. Naast de bijpassende hapjes bij bepaalde bieren houdt Foeders nog een Belgische traditie in stand. Elk bier krijg je namelijk geserveerd in een bijbehorend glas. Hoe vaak de taps ook wisselen van aanbod,

De bieren kan je in zowel 15cl formaat als in 25cl formaat bestellen. Op die manier kan je allerlei verschillende bieren proeven. Bij je bieren kan je genieten van doppinda’s (die je natuurlijk op de grond mag gooien) of een (enorme!) worst/kaasplank.


Foeders
Ceintuurbaan 257, 1074 CZ Amsterdam

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.