Het proeven van bier en zijn obstakels

Ik drink al langer bier maar het is sinds maart vorig jaar dat ik deze blog heb.
De blog daagt me uit om bieren die ik drink niet zomaar te drinken maar ook te kijken wat ik ruik, proef, voel en ervaar bij een bier.

Nog elke dag leer ik dingen bij. Ik proef nieuwe bieren, ik ruik nieuwe geuren en merk dat ik ook steeds meer geuren en smaken kan onderscheiden. Wel een uitdaging hoor..


De stappen

De stappen van bier proeven zijn het volgende:

– Uiterlijk: Wat voor kleur heeft het bier. Wat voor schuimkraag heeft het bier en hoe ziet het bier er echt uit (veel koolzuurbubbels, troebel of helder)
Dit vind ik nooit zo moeilijk om te beschrijven. Kijk goed naar je bier en beschrijf wat je ziet.

Aroma: Wat ruik ik? Het bier kan bijvoorbeeld zoet, kruidig of zuur ruiken. En wat voor soort geuren ruik je dan precies. Is het zoet van honing of van fruit bijvoorbeeld.
Echter het blijft een grote uitdaging om elke keer weer bieren te beschrijven. Dit omdat het gewoon best wel moeilijk blijft om geuren en smaken te onderscheiden en te benoemen.

biersmaakwiel-bruutbier-kenniscentrum

Het komt erg vaak voor dat ik een bepaald biertje ruik en dan denk.. “”ja die geur herken ik, maar wat is het”. Ik weet dan er echt geen woorden bij te verzinnen. Het komt je bekend voor, maar wat is het nou precies. Net als dat je probeert op een woord te komen, maar een black out hebt. Zo is het bij bierproeven soms ook bij mij. Dan ruik ik iets fruitigs, maar welk fruit dan.. of dan ruik ik een geur die me totaal niet aanstaat, maar waarom niet en wat is het dan voor een geur.

 – Smaak en nasmaak: Wat proef ik? Hierbij kan je denken aan zoete, zoute, zure of bittere smaken. Wat voor soort zoetje is het, is het heel erg zout of zuur of maar een beetje. Daarnaast kan je kijken wat je voelt in je mond. Is het bier erg vol en romig of voelt het vooral waterig aan?

Bij een waterig mondgevoel proef ik vaak ook niet zoveel. Een romig vol bier bevat vaak ook meer uitbundigere smaken. Het mondgevoel vind ik vaak niet zo moeilijk te beschrijven. Wat voel je, verwarmd het je, is er veel koolzuur of is het bier kleverig.

flavor-wheel

Echter het omschrijven van smaken zelf is soms echt wel lastig. Wat voor soort zoetigheid proef ik, is dat een fruitig zoetje wat je kan associëren met een bepaald fruit of is het zoet van honing, karamel of kandij?

Het kan ook erg verschillen wat mensen ervaren qua smaken bij een bepaald bier. Ieder drinkt het ook weer op een andere temperatuur en mensen zijn ervaren of nog onervaren in het proeven. Daarom vind ik het leuk om met anderen te proeven. Dan hou ik mijn ervaring met een bepaald bier voor me en gooien we daarna alle smaken in de groep om ze zo te vergelijken. Toch merk ik af en toe dat mijn smaakervaringen totaal niet overeenkomen met wat een professional er over zegt of een brouwer zelf.  Dit was bijvoorbeeld bij de Benno van Engelszell. Dan vraag ik me vaak af of ik toch niet goed geproefd heb, het bier in het verkeerde glas had of het te koud/te warm dronk. Vaak drink ik de bieren dan ook nog een keer. En dan kijken wat je dan ervaart.

Tsja het blijft wat het proeven van bieren! Wat een klus, maar o zo leerzaam. Wie weet doe ik ooit nog niveau 1 van het Stibon, dan leer je echt bieren proeven en smaken/geuren onderscheiden. En ach die bierwereld trekt ook nog steeds als carrière..  ik droom nog even verder haha.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 reacties

  1. Goed stuk. Omdat het leuk is en handig om te weten waarom je het ene bier graag drinkt en het andere niet. Want het leven is te kort om bieren te drinken die je eigenlijk niet lekker vindt. De opleiding Stibon 1 kan ik van harte aanbevelen!

  2. Wat leuk om elders op je site te lezen dat je ondertussen de eerste (belangrijkste) stap hebt gezet om je droom om te zetten in daad. Heel veel succes en plezier met je opleiding!

Geef een reactie